Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

27.5.2016 klo 10:08

Unelmia ja työtä rauhan ja ympäristön puolesta

Seppo Koskiman kuvat ja tekstit aseistariisunnan ja ympäristönsuojelun puolesta ovat esillä Tampereen Kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon juhlanäyttelyssä vielä tänään ja huomenna.
Seppo Koskiman kuvat ja tekstit aseistariisunnan ja ympäristönsuojelun puolesta ovat esillä Tampereen Kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon juhlanäyttelyssä vielä tänään ja huomenna.

 

Teksti: LIISA AHOLA, kuvat: CAI MELAKOSKI   
On hetkiä, jotka muuttavat elämää. Yhden sellaisen hetken koki Seppo Koskima katsellessan televisiota Vietnamin sodan aikana.

‒ Tuntui kuin se alaston tyttö olisi juossut syliin, muistelee Koskima napalmin polttamalla tytöllä kuvitettua uutislähetystä Tampereen Vanhalla kirjastotalolla.

Kuvan nähdessään Seppo Koskima oli jo työssä Hämeen kirjapainossa opettelemassa käsinladontaa. Työn luonne muutti suhdetta kaikkiin painotuotteisiin, erityisesti  kirjoitettuun tekstiin. Kaikkia julkaisuja hän katsoo edelleen ammattimiehen silmin.

Seppo Koskima on kirjoittanut runoja ja valokuvannut. Runoja hän on julkaistu yhteisjulkaisuissa. Yhteen valokuvauskilpailuunkin hän on ottanut osaa ja hän sen myös voitti. Se oli Kodakin järjestämä kilpailu. Sen aihe oli Kuumaa ja kylmää. Koskiman kuvissa kylmää edusti jäätynyt potkukelkka Näsijärvessä. Kuumaa kuvasi nainen syömässä jäätelöä lapsenlapsensa kanssa.

Seppo Koskima ja Näsijärven neljä vuodenaikaa
Seppo Koskima ja Näsijärven neljä vuodenaikaa

 

Vanhan kirjastotalon näyttelyssä on esillä Seppo Koskiman valokuvia ja ajatuksia ihmisyydestä ja rauhasta tällä haavoittuvalla maa-planeetalla. Seppo Koskimaa töidensä äärellä katsellessa tulee mieleen jännitetty jousen kaari, jonka nuolena on Koskiman ajatus työstä turvallisen tulevaisuuden puolesta.

Sota saa ihmisen ajattelemaan rauhaa. Aktiivisen ja luovan ihmisen se saa toimimaan rauhan puolesta.

‒ Meidän ei pidä jäädä siihen katastrofiin, vaan on pyrittävä tekemään parhaamme paremman maailman puolesta, miettii Koskima. Tämä ajatus tulee hyvin esille Kirjatyöväen kirjallisuuskerhon juhlanäyttelyssäkin.

Seppo Koskima kertoo, että näyttely unelmoi ihmisen kestävästä luontosuhteesta ja kehityksestä, jonka keskiössä olisi ihminen. Neljä odottavaa äitiä, neljä äitiä pienet lapset sylissään ja neljän äidin lapset jo hieman varttuneina kuvastavat Koskimalle konkreettisesti kehitystä, jonka keskiössä ihmisen tulisi olla. Näin tämä on tarkoitettu.

Näyttely ottaa myös kantaa asevarustelun ja ympäristön väliseen ristiriitaan. Asevarainen turvallisuus johtaa luonnon katastrofiin. Meidän pitää muuttaa turvallisuustavoitteemme suuntaa ympäristöturvallisuuteen jo tänään.

Tulevaisuudessa ihmiskunta tarvitsee yhteisen luontosopimuksen ja säilyttääksemme tämän maapallon elinkelpoisena myös yhteisen maailmankatsomuksen.
‒ Meidän on uskallettava unelmoida, painottaa Koskima. Maapallolla on rajat ja niitä rajoja meidän tulee kunnioittaa.

 

Koskima esittelee runoa, jonka Lauri Viita on omistanut tyttärelleen Terhille, Seppo Koskiman vaimolle. (Runo osasuurennoksena vasemmassa alakulmassa.
Koskima esittelee runoa, jonka Lauri Viita on omistanut tyttärelleen Terhille, Seppo Koskiman vaimolle. (Runo osasuurennoksena vasemmassa alakulmassa.)

|||

Seppo Koskiman työt ovat osa Tampereen kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon juhlanäyttelyä, joka on auki viimeistä päivää lauantaina 28.5.

Lue lisää näyttelystä Vasen Kaistasta:

Taide antaa ihmisen kasvaa mittoihinsa (11.5.2016)

Kirjallisuuskerhon 50-vuotisjuhla avasi upean näyttelyn (9.5.2016)

Kirjallisuuskerho – 50 vuotta kulttuuria (3.5.2016)

 

50 vuotta kulttuuria – Tampereen kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon juhlanäyttely

8.5.2016 – 28.5.2016

Galleria Emil, Vanha kirjastotalo, Keskustori 4

Ei pääsymaksua

Aukioloajat toukokuussa:

ma ja pe 10 – 15.45

ti – to 10 – 18

la – su 11 – 16.30

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *