Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

4.8.2015 klo 07:54

Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita

Heinäkuun Vasen laita esittelee Anna Kontulan, Kalle Hyötysen, Jorma Mäntylän, Panu Raatikaisen ja Mikko Aaltosen ajankohtaisia kirjoituksia.
Heinäkuun Vasen laita esittelee Anna Kontulan, Kalle Hyötysen, Jorma Mäntylän, Panu Raatikaisen ja Mikko Aaltosen ajankohtaiset kirjoitukset.

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CMTeksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Vasen laita – netistä napattua on Vasen Kaistan uusi palsta. Vasen laita esittelee ajankohtaisia, lähinnä pirkanmaalaisten poliitikkojen ja tutkijoiden blogi- ja muita kirjoituksia, jotka Kaistan lukijoilta ovat sosiaalisen median pyörteissä saattaneet mennä sivu suun.  Ensimmäinen Vasen laita esittelee heinäkuussa julkaistuja juttuja.

 

Anna Kontula: Jos on kaksi kotia on kaksi osoitetta

Kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa niistä kohtuuttomista ongelmista, joita aiheutuu siitä, että Suomen kansalaisella voi olla vain yksi kotiosoite.

‒ Yhden osoitteen sääntö vaikeuttaa kohtuuttomasti niiden ihmisten elämää, joilla esimerkiksi työn tai ihmissuhteiden vuoksi on monta kotia. Erityisen ongelmallinen se on eroperheiden lapsille, jotka haluaisivat asua yhtä paljon kummankin vanhemman luona, kirjoittaa Anna Kontula Lehtiyhtymälle kirjoittamassaan kolumnissa.

Kontula viittaa Ruotsissa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan vuoroasuminen kummankin vanhemman luona on lapselle paras vaihtoehto silloin, kun molemmat vanhemmat haluavat kantaa vastuun. Ruotsissa lapsella voi olla kaksi osoitetta, ja se helpottaa muun muassa terveys- ja päivähoitopalvelujen järjestämistä. Suomessa lainsäädäntö on yhä lapsen edun toteutumisen tiellä.

Lue koko kirjoitus:
Yksi osoite, kaksi kotia (25.7.2015)

 

Kalle Hyötynen: Valetimpurit ovat rakennustyömaiden riesa

Mittakirvesmies Kalle Hyötynen on havainnut, että ihmisten terveyden vaarantavat valelääkärit pyritään paljastamaan, kuten pitääkin, mutta rakennustyömailla ei ammattipätevyyksistä välitetä, vaikka julkisuuteen jatkuvasti tulee raportteja rakentamisen huonosta laadusta home- ja kosteusongelmineen.

Työturvallisuuskortti kyllä vaaditaan kaikilta, ja erikoistehtäviin esimerkiksi tulityökortti. Yksi ensiapukortin omaava on oltava 25 työntekijää kohti.

‒ Monta asiaa rakennustyömailla nykypäivinä siis tarkistetaan, ja hyvä niin. Olisi kuitenkin suotavaa, että ammattitaidon varmistaminen kuuluisi itsestäänselvyytenä näiden asioiden joukkoon.

‒ Harmittavan usein tuntuu, että puolentoistatunnin lauttareissu on riittävä koulutus takaamaan tallinnalaisen kalakauppiaan kouluttautumisen Suomen rakennusteollisuuden hyväksymäksi alan huippuosaajaksi, kirjoittaa Hyötynen kolumnissaan Kansan Uutisten viikkolehdessä.

Ammattilaisten työaika ei tahdo riittää ammattitaidottomien jälkien korjaamiseen, sen vuoksi Hyötynen vaatii ammattitaidon tarkistamista.

Lue koko kirjoitus:
Valetimpureita (27.7.2015)

 

Jorma Mäntylä: Pirkanmaalla ei tarvita tekopohjavettä

Kangasalan luonto ry:n puheenjohtaja Jorma Mäntylä kommentoi vesiyhtiö Tavasen hakemusta suuren tekopohjavesilaitoksen rakentamiseksi Kangasalan ja Pälkäneen rajalle. Vaasan aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen kesäkuussa.

‒ On kyseenalaista sopiiko osakeyhtiömuoto vesihuollon kaltaiseen luonnolliseen monopoliin. Tuotteen hinta ei muodostu markkinoilla kilpailussa, vaan poliittisin perustein. Siksi kuluttajilla on oltava mahdollisuus vaikuttaa vesilaitoksen toimintaan.

‒ Tavase Oy on 13 vuotta halveksinut kansalaismielipidettä ja valtuustojen päätöksiä. Todellinen tarkoitus lieneekin päästä rahastamaan monopolin avulla. Vesimaksuja kutsutaan aiheellisesti piiloveroksi, Jorma Mäntylä kirjoittaa.

Mäntylän kirjoittaa, että Pirkanmaalla ei ole sellaista vesipulaa, joka pakottaisi käyttämään tekopohjevettä.

‒ Soraharjuissa on pohjavesivaroja ja Kokemäenjoen vesistön pääjärvet Näsijärvi, Roine ja Vesijärvi ovat Tampereen ja naapurikuntien alueella. Talousvettä saadaan ympäristöystävällisemmin ja edullisemmin kehittämällä nykyistä vedenottoa.

Mäntylän kirjoitus julkaistiin lyhennettynä ja muutettuna Aamulehdessä 16.7. Jorma Mäntylän blogista löytyy koko kirjoitus.

Lue koko kirjoitus:
Tavase haluaa sadan vuoden monopolin (17.7.2015)

 

Panu Raatikainen: Olli Immonen puhuu pötyä

Professori (ma.) Panu Raatikainen kommentoi blogikirjoituksessaan kansanedustaja Olli Immosen väitettä, että hän taistelee tavoitteidensa puolesta aina vain demokraattisin keinoin.

Raatikainen esittää useita esimerkkejä Immosen ja hänen kannattajiensa lausunnoista, jotka osoittavat aivan muuta.

‒ Sitten kun niskalaukaukset tulee taas muotiin tiedän mistä aloitetaan. Kaivetaanko jo saunan taa kuoppa valmiiksi vihervassareille, kirjoittaa Immosen kannattaja Immosen Facebook sivulla.

‒ Olennaista on, ettei Immonen itse näe näissä viesteissä omalla seinällään mitään ongelmaa: hän osallistuu ketjun keskusteluun niiden jälkeenkin,  mutta ei näe tällaisissa kommenteissa mitään syytä poistamiseen tai edes huomautukseen. Hän ei sanallakaan ilmaise olevansa eri mieltä. Hän päinvastoin oikein lietsoo tämänhenkistä puhetta, kommentoi Panu Raatikainen blogissaan.

Lue koko kirjoitus:
Olli Immonen puhuu pötyä (30.7.2015)

Hämeen Kaiku -verkkolehdessä Raatikainen jatkaa listalla natsien väkivaltateoista sekä Immosen ja natsien yhteistyöstä:
SVL:n uusnatsien väkivallanteot (2.8.2015)

 

Mikko Aaltonen: Palveluita kehitetään omin voimin – sote-uudistusta ei kannata jäädä odottelemaan

Tampereen apulaispormestari Mikko Aaltonen (vas.) julkaisi Twitter-tilillään viime perjantaina tiedotteen:
‒ Kirjoitukseni perusterveydenhuollosta julkaistiin tänään Aamulehdessä #Tampere #soteuudistus

Viestiin oli liitettynä kuva Aamulehdessä julkaistusta artikkelista Terveydenhuolto uusiksi, jossa Aaltonen raportoi toimista Tampereen terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseksi.

Katso kuva artikkelista

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)

*

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *