Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

14.8.2015 klo 09:49

Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja

Vasen_laita_elo2_900x375
Kansanedustaja Anna Kontulan, kaupunginvaltuutettu Minna Minkkisen ja professori Panu Raatikaisen kirjoitukset esitellään elokuun toisen viikon Vasen laita -palstalla.

 

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CMToimittaja: CAI MELAKOSKI   
Köyhien hajut, kompromissiton suhtautuminen rasismiin, perussuomalainen puhe ja hallituksen pienituloisia sortava talouspolitiikka ovat elokuun toisen viikon aiheita Vasen laita -verkkokirjoituskatsauksessa.

 

Anna Kontula köyhyyden hajuista

Kansanedustaja Anna Kontula kertoo kirjoituksessaan Miksi köyhät haisevat, että Turussa on suljettu yleisövessoja, koska itä-Eurooppalaiset romanit ovat pesseet niissä vaatteitaan.

Uutinen saa Kontulan pohtimaan laajemmin puhtauskäsitysten luokkaeroja. Lika liitetään epäjärjestykseen ja helposti kaikkeen, joka uhkaa vallitsevaa järjestystä.

Kontula luo lyhyen katsauksen henkilökohtaisen hygienian historiaan ja vetää yhteen:
‒ Kuvaukset köyhien hygienian puutteesta eivät liittyneet ensisijaisesti saippuankulutukseen, vaan valtaan. Niillä rakennettiin fyysisesti ja moraalisesti puhtaita meitä, jonka vastakohtana on huonoon elämään liitetty lika.

‒ Näitä tämmöisiä olisi hyvä miettiä silloin, kun jotakin ihmisryhmää valitetaan likaiseksi ja samaan aikaan estetään peseytymästä, kehottaa Kontula.

Kirjoittajan blogissa julkaistu teksti on alunperin kirjoitettu Aamulehdelle.

Lue koko kirjoitus:

Miksi köyhät haisevat (10.8.2015)

 

Minna Minkkinen ei niele kompromisseja rasismin kanssa

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen punnitsee vaatimuksia, että rasistien kanssa pitäisi pyrkiä dialogiin, eikä tuomita heitä suoralta kädeltä. Julkisuudessa on paheksuttu sitä, että yleisö buuasi perussuomalaiselle puhujalle Helsingin rasisminvastaisessa mielenosoituksessa.

‒ On vaadittu dialogia ja ymmärtämistä. Ensinnäkin, rasismissa ei ole puolitietä, jossa pitäisi tulla vastaan. Joko on rasismia tai sitä ei ole. Sama pätee ihmisoikeuksiin, ne kuuluvat jakamattomasti kaikille, ilman keskustelua puolitiestä tai osittaisista ihmisoikeuksista, kirjoittaa Minkkinen.  

Minkkinen korostaa, että rasismille ja syrjinnälle ei voi koskaan olla perusteita, eikä rasistien kanssa dialogia käyden voi löytyä kompromissia.

‒ Rasismissa ei ole keskitietä, koska rasismista tulee päästä eroon. Vaatimus dialogista jättää alleen todellisen keskustelun rasismista.  On vaarallista pitää rasismia varteenotettavana keskusteluosapuolena. Se antaa kuvan, että on rasismi ja syrjintä olisi jossain määrin perusteltua ja sallittua. Sanon viimeisen kerran, ei ole, kiteyttää Minkkinen Aamulehden yleisönosastossa julkaistussa kirjoituksessaan, jonka voi lukea myös hänen blogistaan.

Lue koko kirjoitus:

Rasismissa ei ole puolitietä (10.8.2015)


Panu Raatikainen avaa perussuomalaista slangia

Monet perussuomalaiset ja perussuomalaisten ymmärtäjät ovat paheksuneet sitä, että perussuomalaisten rasismia tihkuvat tai puolustavat puheet on suorasukaisesti tuomittu pyrkimättä dialogiin. Professori Panu Raatikainen tarttuu asiaan:

‒ Persujen kanssa pitää kuulemma pyrkiä dialogiin. Se kuitenkin edellyttää jonkinlaista persunkielen ymmärtämistä. Alle on koottu keskeistä sanastoa. Nyt kaikki vain rakentavasti keskustelemaan! kehottaa Raatikainen.

Tässä Hämeen Kaiku -verkkolehdessä julkaisussa lyhyessä sanakirjassa avataan monien perustuslaillisten puheenvuoroja värittäviä termejä kuten mokuttaja, suvaitsevaisto ja monikulttuurisuus.

Lue koko kirjoitus
Lyhyt persu-suomi -sanakirja  (10.8.2015)

 

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *