Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

29.9.2016 klo 08:25

Uusi laboratoriomaksu syrjii ikäihmisiä

Sinikka Torkkola kevät 2014, kuvaajaa ei merkitäSINIKKA TORKKOLA
Tiistaina ikäihmisten lautakunnassa äänestimme kolmen tuhannen euron tulosta kaupungille. Vastustin esitystä, jonka mukaan kotihoidossa olevilta asiakkailta ryhdytään perimään 12,10 euron maksua kotona otetusta näytteestä.

Vastustin kotilaboratoriomaksun käyttöönottoa kahdesta syystä. Pienituloiselle kotihoidon asiakkaalle lisämaksu on taloudellisesti merkittävä, mutta kaupungille tulo on mitätön. Toiseksi maksun käyttöönotto näyttäisi olevan ristiriidassa yhdenvertaisuuslainsäädännön kanssa.

Kaupungille kotilaboratoriomaksun käyttöönotosta tuleva hyöty on olematon. Tuloa kaupungille on arvioitu tulevan kolme tuhatta euroa (3 000€). Vähäiseltä näyttävä kertamaksu voi pienituloiselta asiakkaalta viedä muutaman päivän ruokarahat. Maksun vaikutukset yhden asiakkaan maksuihin ovat myös epäselvät, sillä tiedossa ei ole kuinka usein näytteitä otetaan. Joissakin tapauksissa, kuten verenohennushoidon eli Marevan-lääkityksen aloitusvaiheessa, näytteitä otetaan viikoittain. Näytteenottoa kotiin ei voi tilata kuka tahansa vaan siihen tarvitaan lähete.

Maksullisuus voi johtaa myös kulujen kasvamiseen toisaalla. Sairaus saattaa paheta ja hoitokulut lisääntyä, jos tiukan euron budjetilla elävä kotihoidon asiakas jättää maksun vuoksi hoidon seurantaan tarvittavat kokeet otattamatta. Tai asiakas saattaakin kotinäytteenoton sijasta lähteä kaupungin potilasavustajan saattamana laboratorioon näytteenottoon. Arvioitu ei ole myöskään sitä, mitä maksujen laskuttaminen maksaa kaupungille.

Kotilaboratoriomaksun käyttöönotto näyttäisi olevan ristiriidassa yhdenvertaisuuslainsäädännön kanssa, sillä maksu asettaa asiakkaat eriarvoiseen asemaan. Laboratoriossa näytteenotto on maksutonta. Maksua ei myöskään peritä vammaisilta ihmisiltä, joilla on vammaispalvelusopimus. Voimassa olevan käytännön mukaan kotona näytteenotosta on peritty maksu niiltä asiakkailta, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita. Nyt maksua ryhdytään perimään myös kotihoidon asiakkailta.

Kotilaboratoriomaksun periminen asiakkailta, jotka eivät terveydentilansa vuoksi kykene menemään laboratorioon, tarkoittaa syrjintää terveydentilan perusteella. Terveydentilaan perustuva syrjintä on lainvastaista. Yhdenvertaisuuslainsäädännössä syrjintänä pidetään myös kohtuullisten mukautusten epäämistä. Laboratorionäytteen otto kotona ei liene lain tarkoittama kohtuuton mukautus.

Ikäihmisten lautakunnan äänestys on pieni, mutta sangen kuvaava esimerkki kaupungin taloudesta ja päätöksenteosta. Ajat ovat kovat eikä tiedolla johtaminen näytä riittävästi jalkautuvan päätösten valmisteluun. Päätösten vaikutuksia olisi arvioitava nykyistä tarkemmin, jotta kokonaiskulut eivät kasva näennäissäästöjen vuoksi.

Kovat ajat vaativat kovia päätöksiä. Kaupunkilaisten palveluista ei enää voi leikata. Eläkeläisten, työttömien, yksinhuoltajien, opiskelijoiden ja muiden pienituloisten kurittamista maksujen korotuksilla ei voi enää jatkaa. Kunnallisveron korotus on tässä taloudellisessa tilanteessa kova, mutta hyvin perusteltu päätös. Vasemmistoliitto on siihen valmis, mutta ovatko muut. Se nähdään marraskuussa, kun valtuusto käsittelee talousarviota.

Kirjoittaja on ikäihmisten lautakunnan jäsen, terveysviestintään erikoistunut tutkijahtori ja sairaanhoitaja.

 

Aiheesta muualla verkossa

Ikäihmisten asiakasmaksuihin tulossa korotuksia Tampereella – ”Koitimme valita pienimmän pahan” (Aamulehden verkkouutinen 28.9.2016)

|||

Etusivun aihekuva:

Hatanpään terveysasemalla maksuton laboratorio löytyy seuraamalla lattian opasteteippiä. (Kuva: Cai Melakoski)
Hatanpään terveysasemalla maksuton laboratorio löytyy seuraamalla lattian opasteteippiä. (Kuva: Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *