Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

29.8.2016 klo 10:37

Särkänniemen yhteiskuntavastuu kateissa

SINIKKA TORKKOLA
Uteliaat poissa pitävät aidat, öisin salaa kulkevat rekat, mystiset lentokoneet ja tavoittamattomissa olevat, vaikenevat päättäjät – ilmiselviä  agenttileffan aineksia. Mutta toisin kuin toiminnasta saattaisi päätellä Särkänniemessä ei lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kuvattu elokuvaa vaan toteutettiin yhtiön päätöstä siirtää delfiinit kreikkalaiseen Attican eläinpuistoon.

Särkänniemen johto, toimitusjohtaja Miika Seppälä, hallituksen puheenjohtajalta Sofia Vikman ja hallituksen jäsenet, näyttävät unohtaneen, etteivät delfiinit Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti ole mitä tahansa liiketoiminnan elementtejä vaan eläviä olentoja, joiden tulevaisuus kiinnostaa lukuisia eläinten ystäviä. Ystävät haluavat olla myös varmoja siitä, ettei nelikkoa siirretä huonoihin oloihin.

Aamulehden uutisen (28.8.2016) mukaan Vikman on kutsunut Särkänniemen hallituksen ylimääräiseen kokoukseen selvittelemään viikonlopun tapahtumien tiedotuslinjaa. Tiedotuslinjan ohella muutakin selvitettävää olisi.

Miten on mahdollista, että Tampereen kaupungin kokonaan omistama yhtiö ei suostu avoimesti keskustelemaan delfiinien sijoituspaikasta? Jos Attican eläinpuisto on, kuten toimitusjohtaja Seppälä väittää, sopiva sijoituspaikka, niin miksi asiat varmistavia selvityksiä ei ole julkistettu. Särkänniemen uutishuoneen tietojen mukaan arviot Attican soveltuvuudesta delfiiinien sijoituspaikaksi on tehnyt EAZA, Euroopan ja Lähi-idän eläintarhojen ja vesieläinpuistojen yhdistyksen uhanalaisten lajien komitea. Arviota ei siis ole tehnyt mikään riippumaton taho vaan eläintarhojen oma järjestö. Eläinsuojelujärjestöt, kuten Animalia, ovatkin olleet sijoituspaikan sopivuudesta eri mieltä. Epäsopivuudesta viestii myös Helsingin Sanomien uutinen (28.8.2016), jossa kerrotaan eläintarhalla olleen viime vuonna vaikeuksia ruokkia eläimiä taloudellisten ongelmien vuoksi.

Särkänniemen ainoana omistajana Tampereen kaupungin olisikin syytä käyttää omistajan ohjausoikeuttaan ja pyytää selvitystä yhtiön yhteiskuntavastuusta. Selvitettävä on, miten yhteiskuntavastuu on yhtiössä määritelty ja miten sen valvomista noudatetaan.  Vastuu on myös Särkänniemen hallituksella ja hallituksen puheenjohtajalla Sofia Vikmanilla. Julkisesti omistetun yhtiön toiminnasta vastaavat päättäjät eivät voi vedota operatiiviseen toimintaan ja piiloutua toimitusjohtajan selän taakse näin suurta kansalaiskeskustelua herättäneessä asiassa. Päättäjiksi pitää valita henkilöitä, jotka ovat valmiita kantamaan vastuunsa ja käymään julkista keskustelua. Olisiko vaihdon aika?

 

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja

 

Oikeutta eläimille -mielenosoitus heinäkuussa: Pienet betonialtaat eivät ole oikea paikka valtamerinisäkkäille!
Oikeutta eläimille -mielenosoitus heinäkuussa 2014: Pienet betonialtaat eivät ole oikea paikka valtamerinisäkkäille!

 

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa

Delfinaario jatkaa (15.9.2014)

Vihreitä delfiinkauppoja (8.9.2014)

Lukusuositus kaupunginhallitukselle: Uljas Musta (1.9.2014)

 

Aiheesta muualla verkossa

Särkänniemen hallitus

Tällainen on eläinjärjestöjen arvostelema Attica, jonne Särkänniemen delfiinit päätyvät – viime vuonna eläinpuistolla rahavaikeuksia ruokkia eläimiä (HS 28.8.2016)

Särkänniemen delfiinien ja Kreikan delfinaariokiellon kohtalo auki (Animalian tiedote 28.8.2016)

 

*

Kommentteja: 1

  1. Seppälä kertoo sitovan päätöksen siirtokohteesta tulleen EAZAn EEPltä, joka on eläinten siitos- ja siirtoja valvova järjestelmä. EAZA on alan eurooppalainen kattojärjestö. Yritys ei koskaan luovuta päätösvaltaansa järjestölle, eikä järjestö sitä koskaan vaadi. Kyseinen järjestö voi vain suositella. Sitovaa suositusta ”Binding recommendation” ei voi olla olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *