Artikkeli: Uutiset 2013–2018

25.5.2016 klo 10:09

Tavoiteohjelmakeskustelua: Mitä on tehtävä?

Vasen Kaista toivottaa kommentit ja puheenvuorot vasemmistoliiton puoluekokousasiakirjoista ja muista asioista tervetulleeksi
Vasen Kaista toivottaa kommentit ja puheenvuorot vasemmistoliiton puoluekokousasiakirjoista ja muista asioista tervetulleeksi

 

Teksti: OSMO KIRKKOLA
Vasemmiston tavoitteet 2016-2019  on lyhyen  ajan ohjelma. Aika menee hujauksessa ohi ja tehdään uusi ohjelma. Kokouksia pidetään ja papereita tehdään  ja käännellään.Paperit eivät  muutu teoiksi.

Tämänkertainen paperi on liian pitkä ohjelmaksi. Siitä saattaisi saada opintoaineiston vasemmistoliiton työntekijöille ja aktiivisille jäsenille. Jos halutaan ohjelma, jonka tavallinen ihminen lukee ja ymmärtäää, se pitäisi jäsentää enintään yhdeksään tavoitteeseen. Tarkoitus on, että ne luettaisiiin.

Nykyisessä luonnoksessa on erikoisuuksia. Ammattiyhdistysliikettä ei mainita sanallakaan ja Venäjä pidetään vain keskustelukumppanina. Pohjoismaista yhteistyötä korostetaan. Antoihan Ruotsi apua 1918 ja toisen maailmansodan aikana tuli vapaaehtoisia. Ohjelman mukaan halutaan perustaa valtion rakennusyhtiö. Asia oli esillä Arvo Hautalan ministeriaikana ja se tyrmättiin. Ei siihen ole nytkään mahdollisuuksia. Myöhäistä on Fennovoiman ydinvoimahankkeen pysäyttäminen Tätähän ne Venäjän vihaajatkin haluavat.  Aika on mennyt ohi. Ohjelmassa ei ole muistettu ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan osaamista. Rakentaminen on yhdeksän vuotta aikataulusta jäljessä. Tuleekohan siitä turistikohde keskenjääneestä ydinvoimalasta.

Tärkeimpiä tasa-arvo puutteita on naisten  alempi palkkataso ja syrjiminen työelämässä. Suuri osa pätkä-ja silpputöistä lankeaa naisille. Myös työaloittain naisten palkkaus on alhainen.

Verotuksesta kirjoitetaan paljon. Tärkein veronalennus miljoonalle köyhimmälle on  arvonlisäveron alennus. Alennus voitasiin kohdistaa esimerkiksi elintarvikkeisiin ja sivistykseen, kuten kirjoihin ja muihin vastaaviin kohteisiin. Tämä korvaa tulojen menetyksiä.

Jo ohjelman tekovaiheessa tulee selvittää, onko se toteuttamiskelpoinen. Mikä on aikataulu, kuka on vastuuhenkilö ja miten se toteutetaan. Kolme vuotta on lyhyt aika. Siinä ei ennätetä kuin käydä kunnallisvaalit.

Ehdotuksia vasemmistoliiton yhdeksän kärjessä ohjelmaan, muun muassa:

  • Rauhantyö ja hyvät naapuruussuhteet Euroopan rauhan turvana
  • Työtä ja työelämän uudistuksia
  • Sote-ratkaisu ihmisten turvaksi – ei rahastuskoneeksi
  • Asuminen perusoikeus
  • Opiskelu sivistyksen ja kansakunnan tulevaisuuden selkäranka
  • Luonnonsuojelu turvaa ilman, maan ja kaupungin elämän
  • Valtion omaisuus säilytettävä eduskunnan päätösvallassa
  • Yritysten velvollisuus kehittää tuotantoa ja myyntiä
  • Tule mukaan. Vasemmistoliitto haluaa turvaa työkansalle

 

|||

Vasen Kaista toivottaa tervetulleeksi lisää puheenvuoroja tavoiteohjelmaluonnoksesta

Aiheesta muualla verkossa:

Vasemmistoliiton puoluekokoussivut

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *