Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.3.2016 klo 09:13

Vasemmisto ahkeroi valtuustossa

Vasemmiston valtuustoryhmään kuuluu seitsemän valtuutettua.  Kuva: Sinikka Torkkola
Vasemmiston valtuustoryhmään kuuluu seitsemän valtuutettua. Kuva: Sinikka Torkkola

 

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA
Tampereen vasemmiston valtuutetut  jättivät valtuuston maaliskuun kokouksessa kaksi valtuustoaloitetta. Minna Minkkinen ja Varpu Jutila uusivat aloitteensa ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Sirkkaliisa Virtasen jättämässä aloitteessa ehdotetaan Tampereen kaupungin kokous- ja harrastustoimintaan tarkoitettujen tilojen vuokrauksen yksinkertaistamista.

Valtuuston kokous alkoi apulaispormestari Mikko Aaltosen (vas.) hyvillä uutisilla. Vanhusten kauppapalveluiden ongelmat ovat ratkeamassa. Palveluiden tuottajaa vaihdetaan, koska nykyinen palveluntuottaja Somer-Apu oy ei ole pystynyt hoitamaan toimituksia ajallaan.

Lisää terveyttä – ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille

Varpu Jutila ja Minna Minkkinen jättivät uuden ja hieman muutetun valtuustoaloitteen ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Uusitussa aloitteessa esitetään ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille, sillä eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaiden ikäluokassa.

Varpu Jutila ja Minna Minkkinen jättivät uuden tarkennetun valtuustoaloitteen ilmaisesta ehkäisystä nuorille.
Kuvakollaasi: Minna Minkkinen

– Aiemman aloitteemme maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille sijaan pidämme perusteltuna asettaa ikäraja 25 ikävuoteen saakka 20-24-vuotiaiden korkeiden raskaudenkeskeytyslukujen takia, perustelevat Jutila ja Minkkinen

Myös sukupuolitautien ennaltaehkäisy puoltaa ilmaista ehkäisyä. Aloitteen mukaan toistuvien klamydiatartuntojen määrä on noussut. Lisäksi tippuritartunnat ovat nousseet etenkin nuorten naisten keskuudessa.

Merkittävä osa nuorista jättää käyttämättä ehkäisyä. Pirkanmaalla kouluterveyskyselyyn vastanneista 8.- ja 9.-luokkalaisista 14 prosenttia  ei ollut käyttänyt ehkäisyä viime yhdynnässä.  Ehkäisemättömyyden yksi syy on ehkäisyvälineiden kalleus.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014 – 2020, että kunnat tai kuntayhtymät tarjoaisivat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisyn maksutta.

– Erityisesti kondomien jako kannattaa, koska ne ainoana ehkäisyvälineenä suojaavat sukupuolitaudeilta, niitä käytettäessä vastuu ehkäisystä jakautuu tasaisemmin tyttöjen ja poikien kesken, todetaan aloitteessa.

– Kondomeja on oltava nykyistä laajemmin opiskelijaterveydenhuollossa ja nuorisotiloissa huomaamattomasti otettavissa, vaativat Jutila ja Minkkinen.

Aloitteessa myös ihmetellään, maksaako kaupunki jakamistaan kondomeista ylihintaa.
– Kondomit maksavat kaupungille 45 senttiä kappalelta, vaikka niitä saa markkinoilta alle kymmenellä sentillä, kummastellaan aloitteessa.

Sujuvuutta tilojen vuokraukseen

 Sirkkaliisa Virtasen jättämässä vasemmistoliiton aloitteessa ehdotetaan, että kaupungilta varattavat tilat kootaan kaupungin kotisivujen etusivulla olevan yhden linkin alle, josta tilojen tarvitsijat voivat tehdä varauksen riippumatta siitä, kuka tiloja hallinnoi.

 Uudistusta tarvitaan, sillä nykyisin kaupungin tilojen vuokraaminen on hankalaa ja monimutkaista. Tilojen vuokraajalta edellytetään kaupungin organisaation tuntemista. Varajaan pitää tietää, kuka mitäkin tilaa hallinnoi, sillä varaaminen  tapahtuu tiloja hallitsevien hallintokuntien kautta.

– Tietoja vuokrattavista tiloista pitää hakea muun muasa perusopetuksen, nuorisopalveluiden, kulttuuripalveluiden, liikuntapalveluiden ja  kirjastopalveluiden linkkien takaa, kuvaa Sirkkaliisa Virtanen nykytilannetta.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Jutila ja Minkkinen: Maksuton ehkäisy toisi säästöjä (16.11.2015)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa.

Jutilan ja Minkkisen aloite kokonaisuudessaan Jutilan blogissa
Kaupunki kyllästyi huonoon vanhusten kauppapalveluun – Tuottaja vaihtoon Tampereella  (Yle 14.3.2016)

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *