Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

9.2.2016 klo 16:27

Olen kiitollinen Tampereelle

Matkakortilla pääsee kätevästi Nääshalliin
Matkakortilla pääsee kätevästi Nääshalliin

 

Teksti ja kuva: LIISA AHOLA
Tampereen kaupunki järjestää monenlaisia julkisia palveluita asukkailleen. Toiset palvelut ovat lakisääteisiä ja toisia vain kannattaa järjestää. Yksi niistä palveluista, joita vain kannattaa järjestää, ovat kuntosalit.

Niitä on aika monessa kaupunginosassa ja hinnat ovat edullisia. Jos maksaa bussikortilla (oven pielessä on lukulaite) hinta on vain kaksi euroa kerta. Tällä maksulla pääsee monipuolisten kuntosalilaitteiden kanssa rehkimään ihan mielin määrin. Tosin yleisiä liikuntavuoroja ei ole saatavissa päivällä jokaisena arkipäivänä, sillä erilaiset seurat ja yhdistykset pääsevät varaamaan vuoronsa päiväajat.

Tänä talvena olen tutustunut Nääshallin kuntosaliin. Pitkän sairastamisjakson päälle piti saada puhtia palkeisiin ja ytyä rahkeisiin. Terveyskeskuksen liikuntaneuvojan kanssa suunnittelimme kunto-ohjelman, jonka tavoitteena on päästä keväällä Pyynikin rinteille patikoimaan reippaita, pitkiä lenkkejä. Reippaisiin ja pitkiin lenkkeihin on vielä melkoinen matka. Välietappinani on Nääshallin kuntosali vähintäin kerran, mieluummin kahdesti viikossa.

Kunnon kuntoutusta

Minulla on erittäin kiitollisia muistoja Linnainmaan terveysaseman fysioterapiaosaston kuntosalista. Selkäpotilaan kuntoutus on ammattityötä ja se vaatii hyvää asennetta sekä kuntouttajalta että kuntoutujalta. Muutaman ihmisen ryhmä kokoontui viisi kertaa 1,5 tunnin ajaksi opettelemaan oikeita liikkeitä. Jos ei yhdellä tavalla pystynyt liikettä tekemään, neuvoi fysioterapeutti toisen.

Ryhmäkertojen jälkeen sai käydä vielä kymmenen kertaa keskellä päivää fysioterapiaosaston kuntosalilla. Sen jälkeen kuntoutujat ohjattiin kaupungin kuntosaleille. Saihan sitä tietenkin mennä yksityisillekin saleille, jos sen kukkaro kesti. Vain harva on siinä asemassa, ettei tarvitse miettiä, minne rahansa laittaa.

Terveyskeskuksen fysioterapiaosaston kuntosali on julkisilla rahoilla hankittu ja laitteet ovat erinomaiset. Luultavasti ne ovat myös kalliit. Ensisijaisina kuntoutettavina ovat leikkauspotilaat. Toiset opettelevat kävelemään leikkauksen jälkeen, toiset valmistautuvat leikkaukseen. Sitten sinne tulee meitä, jotka syystä tai toisesta on kuntoutuksen tarpeessa.

Julkisten varojen tehoton käyttö

Yhtä asiaa jäin miettimään: Minkä tähden kuntosalilla ei ole mahdollista harjoitella iltaisin? Ymmärrän, ettei salia voi jättää vaille valvontaa, mutta mielestäni laitteita ei kannattaisi seisottaa pitkiä aikoja käyttämättä. Nääshallin kuntosalilla on liikuntapalveluiden ohjaaja paikalla maanantaisin yleisövuoron aikana kello 11.00-12.30. Hän opastaa vasta-alkajia laitteiden käytössä ja liikkeiden oikein tekemisessä. Vastaavalla tavalla voitaisiin saada fysioterapiaosaston kuntosalit tehokkaampaan käyttöön. Ehkä esteenä on ihmisten keksimät hallinnon raja-aidat. Eihän niitä oikeasti ole olemassa, mutta byrokraateilla on luovaa kykyä rakentaa näkymättömiä ja ylittämättömiä aitoja.

Kuka tahansa voi aloittaa

Nääshallin kuntosalilla käy kaiken ikäisiä, muotoisia ja mallisia ihmisiä. En ole pitänyt galluppia, mutta ulkonäöstä päätellen kävijät ovat yli 10 vaan alle 100 vuotiaita. Lihaskuntoharjoitukset voi aloittaa minkä ikäisenä hyvänsä. Yläikärajaa siinä ei ole. Vahvoilla lihaksilla elämä on kevyempää ja arjesta selviytyminen varmempaa.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen kaupungin liikuntapalvelut

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *