Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.12.2015 klo 19:37

Päätös sosiaali- ja terveysmaksuista siirtyy

Teksti: SINIKKA TORKKOLA
Ikäihmisten lautakunta päätti kokouksessaan keskiviikkona siirtää päätöstä sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksujen korottamisesta. Useat lautakunnan jäsenet pitivät  esitettyä, lähes 30 prosentin korotusta kohtuuttomana ja toivoivat korotusesityksen harkitsemista uudelleen. Esityksen asian jättämisestä pöydälle teki lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Mikko Aaltonen (vas). Päätös oli yksimielinen.

Tampereen kaupunki on aiemmin päättänyt, että se perii sosiaali- ja terveyspalveluista lain salliman enimmäismaksun. Ikäihmisten lautakunta käsittelee asiakasmaksuja seuraavan kerran ylimääräisessä kokouksessaan joulukuun puolessa välissä. Myös terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen sekä lasten ja nuorten palveluiden lautakunnat käsittelevät korotusesitystä joulukuun kokouksissaan.

Sipilän hallitus päätti marraskuun lopussa asetuksesta, joka korottaa sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja. Korotusesityksen mukaan terveyskeskus­-  ja poliklinikkakäynneistä, kotipalveluista,  lyhytaikaikaisesta laitoshoidosta ja  lääkärintodistuksista perittävät maksut nousisivat lähes kolmanneksella, 27,5 prosenttia. Aiotut maksujen nostot ovat suuria: esimerkiksi lyhytaikaisen laitoshoidon vuorokausimaksu nousisi 38,10 eurosta 49,50 euroon, sairaalan poliklinikka 32,10 eurosta 41,70 euroon ja hammaslääkärin perusmaksu 10.20 eurosta 13,30 euroon.

Maksukorotuksia peruuttamista vaativan kansalaisadressin on allekirjoittanut lähes 7 000 ihmistä. Adressin voi allekirjoittaa verkossa.

 Asiakasmaksujen korotus peruttava -adressi

He päättävät maksuista joulukuun kokouksissa

Ikäihmisten palveluiden lautakunnan jäsenet
Lasten ja nuorten palveluiden lautakuntien jäsenet
Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palveluiden lautakunnan jäsenet

Lisää aiheesta muualla verkossa

“Maksumiehiksi työttömät, eläkeläiset ja pitkäaikaissairaat” Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö vetoaa kuntien ja sairaanhoitopiirien päättäjiin asiakasmaksujen korotusten kohtuullistamiseksi.  Kansan Uutisten verkkouutinen 9.12.2015

Asiantuntijat: Hallituksen vaivihkaa valmistelema asetus vie rahaa köyhiltä ja sairailta. Ylen uutinen 30.11.2015

 

 

III

Etusivun kuvassa liikennemerkki varoittaa oikeistohallituksesta. Kuvaaja Cai Melakoski

Kommentteja: 1

  1. Käsittelimme päivällä maksuja Tamereen vanhusneuvostossa. Yksimielisesti olimme vastaan. Neuvostolta on tulossa esitys asiaan liittyen. Erityisesti huolestutti maksujen aiheuttamat seurausvaikutukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *