Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.9.2015 klo 16:11

Miten voin auttaa?

Punainen Risti neuvoo tapoja auttaa turvapaikanhakijoita. (Kuva: ruutukaappaus Punaisen Riston sivuilta)
Punainen Risti neuvoo tapoja auttaa turvapaikanhakijoita. (Kuva: ruutukaappaus Punaisen Ristin sivuilta)

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI

– Monet ovat kyselleet, onko vasemmistoliitolla Tampereella tavarankeräystä tai muuta hanketta Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi, kertoo Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén.

redcrossrekkakuski‒ Tällä hetkellä helpoin tapa auttaa turvapaikanhakijoita on ottaa yhteyttä Suomen Punaiseen Ristiin. Juuri nyt kuulemma tavaran tarvetta ei ole, sillä lahjoituksia on tullut hyvin runsaasti. Sen sijaan etsitään rekkakuskeja, jotka voivat viedä tavaraa Tampereen varastosta vastaanottokeskuksiin.  Tarvitaan myös henkilöitä auttamaan tavaroiden lastaamisessa. Joukkoon tarvitaan myös henkilöitä, joilla on ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus sekä koordinaatio- ja logistiikkakykyisiä henkilöitä, Sirén listaa.

Lisäksi SPR:n vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi ystävänä vastaanottokeskusten asukkaille ja järjestävät heille läksypiirejä, kielikerhoja ja harrastustoimintaa.

 

Miksei auteta suomalaisia?

Julkisessa keskustelussa monilla, varsinkin poliittisen kentän oikean laidan edustajilla, on ollut tarvetta asettaa vastakkain pakolaiset ja Suomen omat vähäosaiset.

‒ Avuntarve ei todellakaan rajoitu niihin, jotka pakenevat sotaa, vainoa tai hätää muualta Suomeen. Oikeistolainen epäoikeudenmukainen leikkauslinja ja muu kurjistuspolitiikka tuottaa turvattomuutta ja hätää työttömille, eläkeläisille ja muille pienituloisille. Samaan aikaan varsinkaan suuria pääomatuloja saavia ei ole vaadittu mukaan talkoisiin, Sirén kommentoi.

‒ Siksi on tärkeää muistaa, että eriarvoisuuden kasvu Suomessa ei johdu pakolaisten vastaanottamisesta. Kyse on arvovalinnasta. Perusporvarihallitus on valinnut rikkaiden paapomisen. Suomella on varaa huolehtia sekä täällä asuvista että täältä turvaa hakevista ihmisarvoisella tavalla.

‒ Vasemmiston kanta on, että hädänalaisten auttamisen tulee olla ensisijaisesti yhteiskunnan tehtävä, jonka rahoittamiseen osallistuvat kaikki verotuksen kautta kykyjensä mukaan. Nykyisellään järjestelmä ei kuitenkaan aina toimi ja siksi tarvitaan vapaaehtoisten apua, sanoo Sirén.

Tukea kamppailuun byrokratiaa vastaan

Avuntarve voi koskea myös tukea ja neuvoja kamppailussa viranomaisten kanssa asioimisessa esimerkiksi toimeentulotuen ja muiden etuuksien saamiseksi. Tässä vasemmiston valtuutetut ja muut luottamushenkilöt auttavat mielellään. Jos olet avun tarpeessa tai tunnet apua tarvitsevia, ota yhteyttä, Sirén kehottaa.

Lisätietoja:
Punainen risti: 3 tapaa auttaa turvapaikanhakijoita

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *