Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

28.8.2015 klo 09:45

Pers näytti karvansa

Jouni_Siren_kapeaJOUNI SIRÉN

Kansanedustaja Olli Immosen väliaikainen ero eduskuntaryhmästä on Timo Soinilta ja muulta puoluejohdolta surkea yritys pestä kätensä.

Sen sijaan, että puolue olisi tosissaan tuominnut Immosen natsiyhteydet ja irtisanoutunut hänen lausunnoistaan, se on tehnyt saivartelusta ja vastauksien välttelystä taidetta ja itsestään yhtä aikaa uhrin ja marttyyrin. Viimeisin veto oli puoluetoimitsija Matti Putkosen musta lista puolueen arvostelijoista, joka sekin tuo mieleen menneiden vuosikymmenten diktatuurit idässä ja lännessä.

Toisaalta perussuomalaisten taktiikka on ymmärrettävä, koska Immos-kohulla voidaan peittää paljon muuta. Muutaman kuukauden hallitustaipaleellaan puolue on myynyt lähes kaikki vaalilupauksensa. Jäljelle on jäänyt kaksi saavutusta. Toinen on parin sadan miljoonan tukipaketti ulkomaiselle autoteollisuudelle eli autoveron alennus, jotta hyvätuloiset voivat ostaa 32 000 euron autonsa 400 euroa halvemmalla. Toinen on kyyninen vahingonilo siitä, että kehitysyhteistyörahoista leikataan 43 prosenttia.

”Työväenpuolue” esittää hallituskumppaniensa tavoin, että Suomen pahenevan massatyöttömyyden syynä ovat työttömien työhaluttomuus, ylenmääräiset työttömyyskorvaukset ja liian lyhyt työaika. Ratkaisuksi persutyöministeri Jari Lindström esittää ansiosidonnaisten työttömyyskorvauksien keston puolittamista ja viiden prosentin palkkojen leikkausta. Kun kiristys ja uhkailu ei saanut ay-liikettä tekemään ”yhteiskuntasopimusta”, ulkoministeri Soini puhuu sekavia turvallisuuspoliittisista uhkista.

Ne miljoona alle 1000 eurolla kuukaudessa elävää suomalaista, joista Soini puhui silmät kosteina ennen vaaleja, ovat joutumassa kovimpien leikkauksien maksajiksi.

Kun eväitä talouslaman korjaamiseen ei ole (vasemmistolla ja suurimmalla osalla taloustieteilijöistä kyllä olisi, mutta neuvoja ei haluta ottaa vastaan) ja rivit alkavat rakoilla, syyllisiä etsitään muualta.

Hetkeksi syntipukiksi riittivät kreikkalaiset. Heidän nöyryyttämisensä ehkä lämmitti joidenkuiden mieltä, vaikka uusi Kreikka-tuki tulee maksamaan Suomelle paljon enemmän kuin jos olisi otettu järki käteen ja järjestelty vanhat velat niin, että maa pääsee jaloilleen ja pystyy maksamaan niitä. Uudet ”tukipaketit” vain lisäävät velkataakkaa.

Nyt ovat vuorossa Syyriasta ja muualta sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset. Suomalaisia pelotellaan turvapaikanhakijoiden tulvalla, ja heidän vastustamisestaan on tullut perussuomalaisten politiikan näkyvin osa.

Immosen ja Jussi Halla-ahon hengenheimolaisiin lukeutuva perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on pitänyt kovaa ääntä ”hyväkuntoisista nuorista miehistä”, jotka eivät jää sisällissodan keskelle vaan yrittävät jäädä henkiin pakenemalla.

Kovin aidolta ei tosin näytä persujen huoli naisista ja lapsistakaan. Tampereella he muun muassa valtuutettu Heikki Luodon suulla vastustivat 21 alaikäisen turvapaikanhakijan sijoittamista kaupunkiin. Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnan persujäsenelle Kari Lindbomille seitsemänkin ihmisen auttaminen oli liikaa.

Soini on kiistänyt olevansa rasisti. Ehkä hän ei olekaan. Mutta hän näyttää hyväksyvän sen, että hänen puoluesihteerinsä ja moni muu on valinnut syntipukiksi hätää kärsivät pakolaiset. He vähättelevät sotaa pakenevien ihmisten ahdinkoa ja antavat ymmärtää, että nämä ovat syypäitä perussuomalaisten itse hyväksymän leikkauspolitiikan seurauksiin.

Rasismi on Immosen johtaman Suomen Sisu -järjestön ja Halla-ahon fanikerhon, Hommafoorumin, aatemaailman ydin. Nyt siitä tullut myös perussuomalaisten politiikan kärki.

Perussuomalaisten joukossa on varmasti myös iso joukko tolkun ihmisiä, jotka ovat lähteneet mukaan ajaakseen sosiaalista oikeudenmukaisuutta, jota Soini on kertonut tavoittelevansa. Jos he aikovat edetä tavoitteessaan, heidän pitäisi hankkiutua eroon puolueen rasistikaartista. Tai siirtyä toimimaan muissa puolueissa.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja.

 

Internetissä turvapaikanhakijoiden syyllistämistä talousongelmista on kommentoitu muun muassa näin. Tämä on kuvakaappaus Facebookin Anarkistimeemit-ryhmästä.
Internetissä turvapaikanhakijoiden syyllistämistä talousongelmista on kommentoitu muun muassa näin. Tämä on kuvakaappaus Facebookin Anarkistimeemit-ryhmästä.

 

Aiheesta muualla:

Perussuomalaiset vastustavat turvapaikanhakijoiden tuloa Tampereelle

Tampere perustaa ryhmäkodin alaikäisille turvapaikanhakijoille

|||
Etusivun kuva: Perussuomalaiset saivat ankaran arvion viime lauantain Joukkovoima-mielenosoituksessa Helsingissä. (Kuvaaja: Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *