Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

15.6.2015 klo 08:00

Somen mahti – tuhannet puolustivat päivähoitoa

Vain Kaksi Kättä-tapahtumasta tiedotettiin laajasti Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa.
Vain Kaksi Kättä-tapahtumasta tiedotettiin laajasti Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa.

Teksti ja kuvat: KAROLIINA JÄRVINEN
Sosiaalisen median voimaan tapahtumien järjestämisessä on uskomista, sillä vain muutama viikko sitten somessa alkuun laitettu Vain Kaksi Kättä-tapahtuma ja mielenilmaus keräsi yhteen tuhansia ihmisiä toreille ympäri Suomen. Mielenosoitus järjestettiin keskiviikkona Tampereen lisäksi myös Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Turussa.

Pelkästään Tampereen Keskustorille väkeä kokoontui arviolta 1500. Joukossa oli paitsi paljon lapsia ja vanhempia myös runsain mitoin varhaiskasvatuksen parissa työskenteleviä ammattilaisia.

 

Mulla on vain kaksi kättä, mitä mä jätän tekemättä, räppasi Kristiina Poutanen-  Mielenosoituksen päätteeksi esiintyi myös naiskuoro Miskantin pienryhmä.
– Mulla on vain kaksi kättä, mitä mä jätän tekemättä, räppasi Kristiina Poutanen- Mielenosoituksen päätteeksi esiintyi myös naiskuoro Miskantin pienryhmä.

 

Useiden puolueiden edustajat puhuivat  – vain persut poissa

Mielenilmausta ja tapahtumaa juonsi Nokian kaupungin avoimen päiväkoti- ja iltapäiväkerhotoiminnan johtaja Petteri Väkiparta ja tilaisuuden avasi Vain Kaksi Kättä -yheisön tamperelainen edustaja Anne Liimoja.

Vanhemman puheenvuoron käytti Tanja Kallonen, joka puheellaan kosketti ja liikutti yleisöä.
Vanhemman puheenvuoron käytti Tanja Kallonen, joka puheellaan kosketti ja liikutti yleisöä.

Keskustorilla kuultiin puheenvuoroja eri puolueiden edustajilta kuten Leena Kostiainen (kok), Sari Tanus (kd), Piia Viitanen (sdp), Olli-Poika Parviainen(vihr), Sinikka Torkkola (vas) ja Jaana Viilo (kesk). Keskusjärjestön puheenvuoron piti Sture Fjäder AKAVAsta. Vanhemman näkökulman toi koskettavasti esiin myös Tanja Kallonen. Yleisöä puhuttelevan näkemyksen ja puheenvuoron piti myös varhaiskasvatuksen professori Kirsti Karila. Väliin kuultiin piristäviä musiikkiesityksiä kuten Kristiina Poutasen yleisön mukaansa temmannut rap-esitys Mulla on vain kaksi kättä, mitä mä jätän tekemättä.

Yhdenvertaiset oikeudet hyvään kasvuun 

Tapahtuman ytimessä oli hallituksen suunnitelmat leikata lasten ja perheiden palveluista muun muassa kasvattamalla päiväkotien ryhmäkokoja ja leikkaamalla subjektiivista päivähoito-oikeutta työttömiltä.

– Päiväkoti ei ole mikään työmarkkinapoliittinen toimenpide, jolla säilötään lapset, jotta vanhemmat pääsevät töihin. Päiväkoti on lapsen oikeus saada kasvatusta, julisti puheessaan Sinikka Torkkola lasten oikeuksien puolesta.

Torkkola varoitti myös päättäjiä olemaan toistamatta 90-luvun laman virheitä, mistä meillä on tilastoissa surullista luettavaa. Hallituksen aikeet leikata lasten ja perheiden palveluista joudutaan maksamaan myöhemmin kalliisti..

 

Sinikka Torkkola muistutti, että Tampereen kaupunki voi itse päättää esimerkiksi päiväkotien ryhmien koon. Hallituksen esitys ei siis ole välttämätön.
Sinikka Torkkola muistutti, että Tampereen kaupunki voi itse päättää esimerkiksi päiväkotien ryhmien koon. Hallituksen esitys ei siis ole välttämätön.

Vasemmistolaisia puhujia kiitettiin, keskustalle buuattiin

Torkkolan puhe keräsi yleisöltä raikuvat aplodit useaan kertaan, kuten myös Piia Viitasen ja Olli-Poika Parviaisen.
– Nämä leikkaukset eivät mieltä lämmitä. Hallitus voisi perua päätöksensä, vetosi Viitanen puheessaan. Keskustan puheenvuoron seuratessa alkoi yleisö välittömästi huutaa Jaana Viiloa ulos lavalta ja lopulta mielenosoittajien yhtenäinen ”Vain Kaksi Kättä” -huuto sai puhujan keskeyttämään puheensa.

Viilo poistui paikalta saamatta tilaisuutta vastata esitettyyn kysymykseen. Muun muassa Parviaiselta kysyttiin, että huolestuttaako varhaiskasvatukseen ja lapsiin kohdistuvat leikkaukset. Tähän Parviainen vastasi, että tottakai ja lupasi Torkkolan tapaan tehdä omasta ja puolueensa puolesta kaikkensa, että tulevat varhaiskasvatuksen säästösuunnitelmat perutaan.

Eniten huolestuttaa kasvavat ryhmäkoot

Mielenosoittajista huomattavan suuri osa oli naisia. Monet heistä olivat tulleet paikalle työnsä puolesta puolustamaan juuri viime hallituskaudella uusittua varhaiskasvatuslakia ja sitä myötä lasten oikeuksia hyvään ja laadukkaaseen päivähoitoon ja tasavertaiseen kohteluun. Kaupungin päivähoidon työntekijöinä torille olivat saapuneet myös lastentarhanopettajat Sari ja Sanna. He eivät halunneet kuvaansa esiin ja olivat hyvin varovaisia kommentoidessaan uuden hallituksen leikkauksista omaa ammattialaansa kohtaan.

Kaikista eniten heitä huolestutti tuleva ryhmäkokojen kasvaminen ja jo nyt ongelmana oleva jatkuva kiire ja henkilökunnan vähäinen määrä ja saatavuus. Kasvavan ryhmäkoon myötä myös päiväkodeissa nouseva melutaso ja akustiikkaongelmat pistävät kaksikon miettimään.

Jaana Viilon ei annettu sanoa sanottavaansa. Yleisö villiintyi ja buuasi keskeyttäen puheen useaan kertaan.
Jaana Viilon ei annettu sanoa sanottavaansa. Yleisö villiintyi ja buuasi keskeyttäen puheen useaan kertaan.

– Tämä on kutsumusammatti. Ja sitä ei voi toteuttaa, jos varhaiskasvatuksen laatu heikkenee entuudestaan, kiteytti Sari tunnelmiaan.
– Halusimme tulla paikalle, koska emme halunneet täällä olevan vain kourallista ihmistä. Tuntui tärkeältä tulla paikalle, jos ei kukaan muu tulisikaan, kertoi Sanna syistä mielenosoitukseen saapumisestaan.
Myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tuntui väärältä säästökeinolta.
– Siinä ei ainakaan ole mitään hyvää. Se lisää vain eriarvoisuutta, naiset kertovat yhteen ääneen.

On mahtavaa, että vain somessa alkuun laitettu ja markkinoitu tapahtuma keräsi parissa viikossa näin paljon ihmisiä osoittamaan mieltään ympäri koko Suomen. Nähtäväksi kuitenkin jää kuinka terveiset menevät perille. Vaikuttaako tuhannet mieltään osoittavat ihmiset sanomallaan millään tavoin Juha Sipilän, Alexander Stubbin ja Timo Soinin säästötalkoisiin?

 Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Kirsti Karilan puhe: Hallituksen leikkaukset heikentävät varhaiskasvatusta

Aiheesta muualla verkossa

Vain kaksi kättä FB-sivu
Vain kaksi kättä, Tampere FB-sivu
Vain kaksi kättä, Tampereen mielenosoituksen videotaltiointi
Sinikka Torkkolan puhe mielenosoituksessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *