Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.5.2015 klo 08:05

Tamperelaistutkija lyö miesvaltaa David Hasselhoffilla

Saara Särmän (oik) ja Rosa Meriläisen ajatushautomo Hattu tarjoaa apua naistutkijoille ja naisnäkökulmaa kaipaaville.
Saara Särmän (oik.) ja Rosa Meriläisen ajatushautomo Hattu tarjoaa apua asiantuntijanaisille ja feminististä näkökulmaa kaipaaville.

Teksti: JOUNI SIRÉN Kuvat: TOMI PALSA/AJATUSHAUTOMO HATTU, ALL MALE PANELS

Tämän hetken kuumimpia internetilmiöitä kaikkialla maailmassa on All Male Panels. Se on tamperelaisen kansainvälisen politiikan tutkijan, yhteiskuntatieteiden tohtorin Saara Särmän pitämä nettisivu, johon kootaan esimerkkejä seminaareista, tv-ohjelmista ja muista julkisista tilaisuuksista, joihin on kutsuttu asiantuntijoiksi vain miehiä.

Tapahtumat, josta naiset ovat poissa, palkitaan testosteronia tihkuvan näyttelijä David Hasselhoffin peukutuskuvalla. Sellaisen on saanut muun muassa Ylen A-Studion keskustelu hallitusneuvotteluista

Särmän projekti tekee huumorin keinoin näkyväksi sitä tosiasiaa, että vaikka naisia toimii asiantuntijoina kaikilla aloilla, heidän osaamisensa usein ohitetaan julkisessa keskustelussa. Kun puolet ihmisistä jätetään ulkopuolelle, keskustelun näkökulma väistämättä kaventuu.

– Tarkoitus on saada toisaalta tilaisuuksien järjestäjät pohtimaan, millä perusteella he asiantuntijansa valitsevat, ja toisaalta asiantuntijamiehet miettimään, millaisen viestin pelkistä miehistä koostuviin tilaisuuksiin osallistuminen antaa, Särmä sanoo.

Naisten poisjättäminen taustalla on Särmän mukaan ainakin kaksi syytä. Järjestäjät ovat laiskoja etsimään osanottajia oman tuttavapiirinsä ulkopuolelta. Lisäksi vanhakantaiset mielikuvat ovat yhä valloillaan.

– Edelleen monien mielessä asiantuntija on yhtä kuin keski-ikäinen valkoihoinen mies.

 

Umpimiehisyys tuttua maailmalla ja Tampereella

Naistutkijoiden vähättely on maailmanlaajuinen ilmiö. Särmän projektista ovat uutisoineet suuret brittiläiset ja yhdysvaltaiset mediat, kuten Time, Telegraph, Huffington Post ja Business Insider, mutta myös muun muassa arabimaihin suuntautunut Al-Jazeera.

– Tähän asti yllättävin asiasta uutisoinut media on kyllä Cosmopolitan!

Myös esimerkkejä umpimiehisistä tilaisuuksista on tullut kaikkialta. Latinalaisesta Amerikasta on kysytty lupaa perustaa samanlainen sivu seuraamaan espanjankielisten maiden tilannetta. Lupa annettiin ilomielin.

Idea nettisivuun syntyi silti kotikentällä. Ensimmäiset esimerkit sukupuolten epäsuhdasta osuivat Särmän silmin Tampereen yliopistolla.
– Esimerkiksi omassa oppiaineessani, kansainvälisessä politiikassa, kaikki pysyvissä tehtävissä olevat professorit niin Tampereella kuin koko Suomessa ovat miehiä.

Ryhdistäytymisen varaa on myös vasemmistossa. Yhteiskunnallisen keskustelun vaihtoehdottomuutta vastaan toimiva kansalaisliike Vapaus valita toisin, jossa toimii keskeisiä vasemmistolaisia ja vihreitä poliitikkoja, on tänä vuonna kunnostautunut järjestämällä neljä tilaisuutta, joissa on kuultu vain miesasiantuntijoiden näkemyksiä.

 

Hattu tukee nuoria feministejä

Nettisivu on myös ehtinyt herättää vastalauseita. Onhan myös tilaisuuksia, joissa on asiantuntijoina pelkkiä naisia. Särmä kehottaa arvostelijoita käynnistämään oman nettiprojektin.

– Sellaisiakin tilaisuuksia on, mutta pitää miettiä myös, mitä ne käsittelevät. Sosiaali- ja tasa-arvoasioissa naiset usein jätetään keskustelemaan keskenään. Kysymys on vallasta ja arvostuksesta. Miesnäkökulman unohtamisesta huolestuisin sitten, kun Suomessa on vuosikausia keskusteltu ulko-, puolustus- ja talouspolitiikasta pelkästään naisten äänellä.

All Male Panels  on osa Särmän ja kirjailijan ja entisen vihreiden kansanedustajan Rosa Meriläisen perustaman Feministisen ajatushautomo Hatun Naiset esiin! -hanketta, joka käynnistyy kesäkuussa. Hankkeessa suunnitellaan feminististä asiantuntijapankkia ja voimaannuttavaa koulutusta eri alojen naisasiantuntijoille. Tulossa on muun muassa verkostoitumistapaaminen, jossa etsitään keinoja, miten keski-ikäiset tutkijanaiset voivat tukea nuoria feministejä.

 

Huumori on vasemmistolainen ase

Särmä on myös tuore vasemmistoliiton jäsen. Ajatus liittymisestä oli kytenyt jo pitkään, ja viimeisen sysäyksen antoi tuohtumus eduskuntavaalien tuloksesta. Särmän mielestä huumoriblogi on nimenomaan vasemmistolaista toimintaa.

– Huumorilla politikointi toimii vain, kun naurun kohteena ovat valtaapitävät ja tavoitteena on vallan rakenteiden purkaminen.

Särmä haluaisi tuoda vasemmistoliittoon lisää feminismiä.

– Feministinen ajattelutapa pitäisi näkyä kaikkialla. Vasemmistoliitossa se kyllä melko hyvin näkyykin. Siksi siihen liityinkin. Mutta olisi hienoa saada puolueeseen nimenomaan feministinen kaikille sukupuolille avoin liike tai toimintaryhmä.

 

Aina ei mene nappiin vasemmallakaan.
Aina ei mene nappiin vasemmallakaan, toteaa David Hasselhoff.

 

Asiasta muualla:

Congrats, you have all males panel -nettisivu

Saara Särmä: Kuinka tehdä tieteen naiset näkyvyiksi?

Feministinen ajatushautomo Hattu

 

Kommentteja: 1

  1. Niin hyvin kuin tuo artikkeli olikin perusteltu. En usko mihinkään mies nainen ajatteluun. Pentti. Hänninen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *