Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

19.2.2015 klo 10:10

Eläkerahat eläkeläisille!

Yllä kuvakaappaus Eläkeläisten aluejärjestön verkkosivustosta. Linkki aloitussivulle löytyy tämän jutun lopusta.
Yllä kuvakaappaus Eläkeläisten aluejärjestön verkkosivustosta. Linkki aloitussivulle löytyy tämän jutun lopusta.

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan aluejärjestö ei ymmärrä eläkeindeksin leikkaamista, sillä teolla ei loppujen lopuksi synny säästöjä. Järjestön syyskokous otti kantaa myös moniin muihin ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin. Vasen Kaista julkaisee Eläkeläisten kannanoton vähäisin toimituksen tekemin lyhennyksin.

Eläkeindeksin leikkaus peruutettava

Päätös leikata eläkeindeksiä on käsittämätön. Indeksin leikkaaminen 0,4 % tasolle aiheuttaa sovittujen eläketulojen alenemisen ja eläkeläisten ostovoiman heikentymisen.  Tämä leikkaamisen sanotaan johtuvan valtion taloudellisesta tilanteesta.  90% eläkkeistä maksetaan työeläkeyhtiöistä, eikä täysimääräisenä maksettunakaan aiheuttaisi valtiolle menoja.  Ainoastaa 10 % eläkkeistä on kansaneläkkeitä tai takuueläkkeitä.  Tämän leikkauspäätöksen seurauksena valtion talous menettää kymmenien miljoonien verotulot.

Ainoat hyötyjät tästä ovat työeläkeyhtiöt.  Niiden 170 miljardin euron varallisuus olisi helposti kestänyt täyden indeksikorotuksen maksamisen.  Lisää kysymyksiä aiheuttaa tieto näiden työeläkeyhtiöiden varojen sijoittamisesta.  Yli 120 miljardia on sijoitettu ulkomaille, osin yhtiöihin, joiden sijainti on veronkierron mahdollistavissa veroparatiisi valtioissa.  Maan hallituksen, työeläkeyhtiöitä hallinnoivien työmarkkinajärjestöjen ja erityisesti ammattiyhdistysliikkeen tulisi hävetä menettelyään.

Vanhusten laitoshoito kuntoon

Vanhuspalvelulain muuttamisen tarkoituksena on toteuttaa 300 miljoonan euron säästöt vanhusten hoidosta siirtämällä entistä velvoittavammin ympärivuorokautisen hoidon painopistettä kotihoitoon.  Tavoitteeseen pyritään vähentämällä hoidon saatavuutta niin, että se kattaisi nykyistä pienemmän osan 75 vuotta täyttäneiden ikäluokasta.  Muutos ei ota huomioon vanhusten ikärakenteen muutosta.  Nopeinta vanhusten määrän kasvu on niin, että 85 vuotta täyttäneiden määrä lähes kaksinkertaistuu ja yli 90-vuotiaiden määrä kasvaa 120 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.  Samaan aikaan hallitus esittää hoitopaikkojen vähentämistä.  Vaikka eläkeläisten toimintakyky on parantunut ja vanheneminen yksilöllistä, riippuu toimintakyky suoraan myös iästä.

90-vuotiaiden toimintakykyä heikentävät hauraus, väsymys ja muistisairaudet.  Apua on oltava koko ajan saatavilla. Avohoitoon siirtyminen ei tuo tavoiteltuja säästöjä, vaan sairaalakäynnit, ensiavun tarve ja pitkäaikainen sairaalahoito lisääntyisivät.  Muutos vanhuspalvelulakiin lisäää entisestään kansalaisten eriarvoisuutta.  Parempituloiset voivat turvautua yksityiseen hoitoon, johon valtaosalla hoitoa tarvitsevilla ei ole varaa.

Meillä on esimerkkejä mm. mielisairaaloiden ja päihdehoitokotien lakkauttamisesta ja potilaiden siirtämisestä avohoitoon.  Niiden tulokset ovat pelottavan huonoja.  Lakiesityksestä onkin poistettu termi mahdollisuudesta hyvään ja arvokkaaseen ikääntymiseen. Esityksen tekijät tietävät, että ikääntyvän vanhusväestön hoito heikkenee entisestään.

Aseiden sijaan leipää

Suomessa on työttömänä neljäsataatuhatta ihmistä.  Heidän lisäkseen työttömyys vaikuttaa välillisesti noin miljoonaan suomalaiseen.  Leipäjonot kasvavat viikottain.  Terveys- ja sosiaalipalveluita heikennetään niin valtion kuin kuntienkin osalta.  Nyt on käynnistetty sama leikkaaminen opetustoimessa.  Nykytilanteessa on käsittämätönta, että puolustusvoimien asehankintarahoja ollaan lisäämässä.
Puolustusta käsittelevän parlamentaarinen selvitysryhmä esittää vuodelle 2015 lisää rahaa 4 miljoonaa euroa ja vuodelle 2016 50 miljoonaa euroa.  Summa nousee asteettain vuoteen 2020 mennessä 150 miljoonaan euroon indeksikorotusten lisäksi.  Korotusten syyksi on mainittu turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset.

Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan Aluejärjestön syyskokouksen mukaan maamme turvallisuustilanne ei ole muuttunut.  Ainoa muutos Suomessa on Kokoomuksen ja muiden oikeistovoimien käynnistämä ja heidän hallussaan olevien tiedotusvälineiden lietsoma pelottelukampanja naapurimaatamme Venäjää kohtaan. Pelottelun avulla pyritään edistämään kansalaismielipidettä sotilasliitto Naton jäsenyyden puolesta.  Aluejärjestömme syyskokouksen mielestä hyvät suhteet naapurimaidemme välillä ja harjoitettava rauhanpolitiikka ovat kestäviä ratkaisuja nyt ja tulevaisuudessa.

Muutos verotukseen

Suomessa on harjoitettu viimeisen seitsemän vuoden aikana oikeistolaista -kokoomuslaista politiikkaa.  Näiden vuosien aikana verotusta on kevennetty teollisuuden ja suuryritysten toivomalla tavalla.  Vuosina 2008-2011 yritysten veroja alennettiin 1,5 miljardia euroa vuosittain.  Sama suunta on jatkunut viime eduskuntavaalien jälkeenkin.  Vuonna 2013 yritysveroa alennettiin edelleen 900 miljoonalla eurolla ilman mitään työllistämisvelvoitetta.
Suurin osa ratkaisuista on ollut hyvätuloisia suosivaa.  Toinen selvä suunta on verotuksen painopisteen muuttaminen kohti tasaveroa.  Käytössä on jo mm. arvonlisävero, kiinteistövero ja kunnallisvero.  Alentamalla kunnille tulevaa valtionosuutta on kunnat pakotettu nostamaan kunnallisveroa.  Valtioverotuksessa progressiivisesti perittyä veroa muutetaan tasaveron mukaiseksi kunnallisveroksi.

Kaikissa näissä toimenpiteissä erityisesti pienipalkkaiset ihmiset eläkeläiset, vanhusväestö ja lapsiperheet maksavat yhä enemmän veroja.  He ajautuvat yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen.  Harjoitettava veropolitiikka jakaa yhteiskuntaamme voimakkaasti kahtia.  Tähän oikeistolaiseen veropolitiikkaan kuuluu myös heikosti etenevä tutkinta harmaasta taloudesta ja suomalaisten suuryritysten verojen välttely veroparatiisi maissa.

Tähän harjoitettuun politiikkaan on mahdollista saada muutos huhtikuussa järjestettävissä  eduskuntavaaleissa.

Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan Aluejärjestön syyskokous vetoaa kaikkiin Suomen eläkeläisiin ja vanhusväestöön:  Käytetään äänioikeuttamme huhtikuun eduskuntavaaleissa  muutoksen puolesta.  “Meillä on Oikeus Arvokkaaseen Ikääntymiseen ”.

Lisätietoja:
Eläkeläisten Pirkanmaan verkkosivut: www.pirkanmaanelakelaiset.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *