Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.12.2014 klo 20:14

Sorin järjestötalon purkupäätös

Sori2010

Teksti: CAI MELAKOSKI, kuvat:  Sorin nuorisotalo, rakennushistoriallinen selvitys

Tampereen yhdyskuntalautakunta on tänään hyväksynyt asemakaavan, joka johtaa Sorin nuorisotalon purkuun. Kalle Hyötynen (vas.) esitti kaavan hylkäämistä Aarne Raevaaran (ps.) kannattamana. Hylkäämisehdotus hävisi äänin 8-2.

Kalle Hyötynen jätti päätökseen eriävän mielipiteensä, jossa hän muun muassa toteaa:

– Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio toteaa vuonna 2010 tekemässään rakennushistoriallisessa selvityksessä Sorin nuorisotalon kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Talon rakennus- ja toteutustapa ovat selvityksen mukaan olleet ainutkertaisia. Rakennus on myös säilyttänyt rakenteellisen kuntonsa poikkeuksellisen hyvin.

– Toteutuessaan kaava edellyttää Sorin nuorisotalon purkamista. Mielestäni kaavaehdotus tulisi hylätä. Poliisihallinnon tarvitsemat tilat tulisi osoittaa muualta kaupungista niin, että Sorin nuorisotalo voidaan säilyttää nykyisellä paikallaan.

Järjestötalon lyhyt historia

Talkoovoimin rakennetun Tampereen Työväen Järjestötalon rakennustyöt aloitettiin huhtikuussa 1949 rakennusmestari Orvo Leiniön suunnitelmien mukaan, avajaiset järjestettiin maaliskuussa 1950. Sorin järjestötalo toimi vasemmistoliiton edeltäjän, Suomen Kansan Demokraattisen Liiton jäsenjärjestöjen toimitilana aina vuoteen 1968, jolloin se siirtyi kaupungin omistukseen. Kansandemokraattiset järjestöt olivat siirtyneet Keskustalolle Näsilinnankadulla.

Sorin nuorisotalona rakennus toimi vuoteen 2009 asti. Nuorisotalossa ovat toimineet muun muassa Tammermaan Teiniyhdistys ja nuorten selviämisasema 1970-luvulla ja  ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Sorin Sirkus käynnisti siellä toimintansa vuonna 1985. Nykyään tiloissa toimii Teatteri Siperia.

Sorin nuorisotalo on ollut pitkään purku-uhan alla, sen tilalle suunnitellaan poliisilaitoksen laajennusta.

 

Sori_selvitysSORIN NUORISOTALO
Rakennushistoriallinen selvitys
Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio
27.7.2010
Tilaaja Tampereen kaupunki / Tilakeskus Liikelaitos/
Hankearkkitehti Kirsti Hankela
Laatija Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio / Seija Hirvikallio

Sorin nuorisotalo
Kannen kuvat
Yläkuva: Vastavalmistunut Järjestötalo keväällä 1950.
Alakuva: Sorin nuorisotalo kesällä 2010.

 

 

Lue selvitys 

Vasen Kaistassa aiemmin:
Sorin taloa uhkaa purku (13.6.2014)

Kommentteja: 3

  1. Mikä vihreiden herrakerhoon on mennyt? Onko ne edes käynyt siellä talossa? Kun ovesta astuu sisälle, on kuin siirtyisi menneeseen aikaan. Kaikki on lisäksi aitoa, erikoisia, kääntyviä naulakoita myöten. Käytin termiä herrakerho, koska tuntemani vihreät arvostavat kultturiperinteitä. Helppo on tuhota, mahdoton on korjata ja katkeraa on katua. Nyt vihreät kuulemma ovat valmiita rakentamaan Eteläpuistoon massiivisen rakennuskeskittymän. Vaikka eihän sitä tiedä, onko ne keskikaupungin satavuotiaat rantapuistot pyhiä vasemmistollekaan.

  2. Hyvä Arvi Koskinen,

    Sorin talo ei ole ollut enää vuosikymmeniin vasemmistolaisen liikkeen omistuksessa. Talo myytiin aikanaan Tampereen kaupungille, kaupparahat puolestaan sijoitettiin Näsilinnankatu 22:n kiinteistöön eli niin kutsuttuun Keskustaloon. Tältä osin vasemmistoliiton edeltäjien talkootyöllä hankkimat rahat ovat tallessa ja hyvässä hoidossa.

    Toverillisin terveisin

    Sinikka Torkkola
    Vasemmistoliiton Pirkanmaan piirijärjestön puheenjohaja 2015

  3. Erään historian loppu.
    Tämä on tyly opetus ns. vasemistolaisen liikeen kyvyttömyydestä hoitaa taloudellisia asioita. Hukataan talot ja tavararat. Onneksi isäni ei ole enään näkemässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *