Artikkeli: Uutiset 2013–2018

11.11.2014 klo 10:28

Vasen Kaistan 1-vuotispäivä!

Vasen Kaista julkaistiin Internetiin 11.11.2013. Juttuja siihen oli kirjoitettu 1.11. lähtien.
Vasen Kaista julkaistiin Internetiin 11.11.2013. Juttuja siihen oli kirjoitettu 1.11. lähtien.

CAI MELAKOSKI
Pirkanmaan vasemmiston verkkolehti Vasen Kaista ilmestyi vuosi sitten parantamaan Vasemmistoliiton sisäistä tiedonkulkua ja ulkoista tiedottamista.  Varovaisin odotuksin käynnistetty projekti on menestynyt hyvin: Lokakuun loppuun mennessä oli julkaistu 236 juttua joita kävi lukemassa liki 33 000 lukijaa.

Vapaaehtoistyöhön nojautuvan verkkojulkaisun elinaikaennuste ei yleensä ole pitkä; nettisfääri on täynnä suurin toivein käynnistettyjä blogeja ja verkkolehtiä, jotka ovat hiipuneet alkuinnostuksen sammuttua. Vasen Kaistan onnistumiseen on myötävaikuttanut laaja avustajakunta ja tulisieluinen projektipäällikkö. Kaistasta on tullut suuri yhteisöprojekti, kahdeksankymmentä kansalaista on osallistunut sen tekemiseen kuvin ja/tai jutuin, ja päätoimittaja Sinikka Torkkola on omalla esimerkillään, sisullaan ja taidoillaan pitänyt tekijäyhteisön motivaation korkealla.

Syntymäpäivälahjat: Uusi ulkoasu ja asiasanasto

Syntymäpäivän kunniaksi julkistamme tänään kaksi uudistusta. Uuden ulkoasun on suunnitellut ja toteuttanut Justus Jylhä. Toimitus on luonut uuden avainsanaston (tunnisteet, tägit) jonka tarkoitus on auttaa lukijaa löytämään haluamansa aikaisemmin julkaistut jutut. Painamalla haluttua avainsanaa jutun alussa tai oikean palstan avainsanapilvessä ilmestyvät tunnisteen mukaiset jutut jonoon näytölle. Näin voi helposti selata vaikka kaikkia vaaleihin tai edunvalvontaan liittyviä juttuja.

Lukijapalaute molemmista uudistuksista on sangen tervetullutta, avainsanasto kaipaa vielä kehittämistä palvellakseen lukijoita parhaalla mahdollisella tavalla.

Sinikka Torkkolan juhlahaastattelu

Vasen Kaistan päätoimittaja on vielä muutaman viikon Kaistasta vapaana, varsinaisen työnsä puolesta tutkijavaihdossa Yhdysvaltain Oregonissa. Työkiireidensä keskellä hän kuitenkin  antoi meille juhlahaastattelun:

Vasen Kaistan päätoimittaja Sinikka Torkkola on runsaan kolmen kuukauden ajan varsinaisen työnsä merkeissä tutkijavaihdossa Oregonin yliopistossa Yhdysvaltain Portlandissa, ja siksi vapaalla Kaistan tehtävistä.
Vasen Kaistan päätoimittaja Sinikka Torkkola on runsaan kolmen kuukauden ajan varsinaisen työnsä merkeissä tutkijavaihdossa Oregonin yliopistossa Yhdysvaltain Portlandissa, ja siksi vapaalla Kaistan tehtävistä. Omakuva yllä on otettu kotikadulla Koillis-Portlandissa.

Vasen Kaista: Miten vuosi sitten Vasemmalle Kaistalle asetetut tavoitteet ovat mielestäsi toteutuneet?

Sinikka Torkkola: – Kun kaistaa perustettiin, ensimmäisenä tavoitteena oli vasemmiston sisäisen ja ulkoisen viestinnän parantaminen. Kaistan kävijämäärä osoittaa, että tavoite on saavutettu.  Pirkanmaan vasemmiston tekemiset ovat aiempaa paremmin näkyvissä.

Myös medianäkyvyys on parantunut. Tavoitteena oli myös rakentaa vasemmistolaista yhteisöä ja innoittaa toimintaa. Kaistalla on ollut kymmeniä tekijöitä, kirjoittajia ja kuvaajia, joten näihin tavoitteisiin on mielestäni päästy.  Julkista keskusteluakin olemme herättäneet. Tavoitelistan viimeisenä oli vasemmiston poliittisten tavoitteiden edistäminen, tuon tavoitteen saavuttamista ei voi vielä arvioida. Mutta minulla on sellainen näppituntuma, että viime kevään eurovaalien hyvä tulos Pirkanmaalla oli osin myös Kaistan ansiota.

VK: Miten järjestöväki on ottanut vastaan lehden?

ST: – Vasen Kaistan vastaanotto on ollut minusta hyvä, järjestöväki on ottanut lehden omakseen. Tosin paperista lehteäkin on toivottu, ymmärrän toiveen. Toimituksen voimavarat eivät yksinkertaisesti veny paperilehden tekoon, painaminen on kallista. Paperilehti vaatisi lisää myös toimituksellista työtä.

Monet kiireiset aktiivit ovat antaneet aikaansa myös Kaistalle. Mutta lisää aktiiveja tarvitaan. Kaistan tulevaisuus riippuu meistä itsestämme, moni hyvä juttu menee ohikin, koska ei ole tekijöitä. Vinkkejäkin tarvitaan, ja toivoisinkin, että järjestöväki koko Pirkanmaalla ottaisi Kaistan huomioon kaikissa tekemissään, jotta vasemmiston hyvät työt pääsisivät näkyviin.

VK: Onko Kaistan tekemisessä sattunut jokin hassu sattumus, jonka haluat jakaa?

ST: – Kaistalaisista on vuoden aikana rakentunut aktiivinen ja toimiva yhteisö. Toimituskokoukset ovat olleet innostavia ja hauskojakin. Kaista antaa tekijöilleen toimittaja-aseman, joka toimii yllättävän hyvin monissa tilanteissa.
Viime joulukuussa Morkun valtauksen aikoihin halusin päästä sisälle rakennukseen. Niinpä kerroin olevani Vasen Kaistan toimittaja, ja ovet aukenivat. Keskustelukumppanina ollut Senaattikiinteistön aluejohtaja puhui pitkään median velvollisuudesta ja tiedottamisvastuusta. Hieman oli vaikeuksia pitää naama peruslukemilla ja vain nyökytellä, että niin kyllä meillä toimittajilla ja medialla on merkittävä tehtävä.

VK: Mitkä ovat tärkeimmät kehityskohteet ensimmäisen vuoden jälkeen?

ST: – Seuraava askel kaistalla on lisätä näkyvyyttä koko Pirkanmaalla. Kaistan kirjeenvaihtajaverkosto on tässä avainasemassa. Ensi vuoden tavoitteeksi voisi asettaa, että jokaisesta Pirkanmaan kunnasta olisi ainakin yksi juttu puolessa vuodessa. Kunnista, joissa meillä on aktiivista toimintaa pitäisi olla juttu vähintään kerran kuussa.

Toinen kehityskohde on lehden talous. Kaistaa tehdään ja tultaneen tekemään jatkossakin pääosin talkoovoimin.  Pienehköjä kuluja kuitenkin on ja ne voitaisiin kattaa myymällä kaistalle mainoksia. Aktiivista mainosmyyjää meillä ei vielä ole. Ensimmäisenä toimintavuonna saimme myydyksi kaksi mainosta eli rutkasti parantamisen varaa olisi. Ainakin toistaiseksi Kaistalla on vain yksi mainospaikka.

Vasen Kaistan ensimmäinen vuosi lukuina:

Lukijamäärää kuvaava luku kertoo itse asiassa kuinka monelta päätelaitteelta Kaistaa on luettu. Todellinen lukijamäärä on siten pienempi, koska osa lukijoista lukee juttuja esimerkiksi tabletilta ja kännykästä. Toisaalta useampi henkilö saattaa lukea Kaistaa samalta pöytätietokoneelta tai muulta päätelaitteelta, tämä hieman korjaa tilastoa.
Lukijamäärää kuvaava luku kertoo itse asiassa kuinka monelta päätelaitteelta Kaistaa on luettu. Todellinen lukijamäärä on siten pienempi, koska osa lukijoista lukee juttuja esimerkiksi tabletilta ja kännykästä. Toisaalta useampi henkilö saattaa lukea Kaistaa samalta pöytätietokoneelta tai muulta päätelaitteelta, tämä hieman korjaa tilastoa.
Vasen Kaistaa julkaistaan vapaaehtoisvoimin. Avustajien joukossa on sekä ammattikseen kirjoittavia että harrastajia.
Vasen Kaistaa julkaistaan vapaaehtoisvoimin. Avustajien joukossa on sekä ammattikseen kirjoittavia että harrastajia.

Lisää tilastoja: http://tinyurl.com/VK-tilastot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *