Artikkeli: Uutiset 2013–2018

1.12.2013 klo 13:48

Osa-aikatyön väärinkäyttö estettävä

Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: KITI NEUVONEN

– Nollatuntisopimuksilla työskentelevien arjessa yhdistyvät niukat ansiot ja jatkuva epävarmuus. Tämä tarjoaa heikot lähtökohdat elämänhallinnalle ja mielekkäälle tulevaisuuden suunnittelulle. Nollasopimuksia käytetään keinona siirtää liiketoimintaan kuuluvat riskit kaikkein heikoimmassa asemassa oleville työntekijöille. Se on kohtuutonta, kuvailee Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja Kalle Hyötynen osa-aikatyöaikasopimusten aiheuttamia ongelmia.

Pirkanmaan vasemmiston piirikokouksen hyväksymässä kannanotossa vaaditaan yleistyneen osa-aikatyön epäkohtiin puuttumista lainsäädännön keinoin. Yleistyneenä ongelmana ovat niin sanotut nollatuntisopimukset, joilla tarkoitetaan työsopimuksia ilman määriteltyä vähimmäistyöaikaa. Pirkanmaan vasemmisto pitää toimivana ratkaisukeinona kansanedustaja Jari Myllykosken tekemää lakialoitetta. Lakialoitteessa esitetään työaikalain muuttamista siten, että alle 18 viikkotyötunnin sisältävä sopimus voitaisiin solmia vain työntekijän omasta aloitteesta, kuten opiskelun, lastenhoidon, osa-aikaeläkkeen tai muun työntekijän elämäntilanteeseen liittyvän syyn johdosta. Myös aidosti satunnaisluonteinen työ jäisi lakikirjauksen ulkopuolelle.

Syksyllä tehdyssä tulopoliittisessa ratkaisussa eli niin sanotussa raamiratkaisussa sovittiin kolmikantaisen työryhmän perustamisesta. Sen tehtävänä on selvittää työaikoja koskevat epäselvyydet. Pirkanmaan vasemmisto pitää työryhmän perustamista hyvänä asiana, mutta tilanne ei kuitenkaan korjaannu pelkällä hienosäädöllä vaan tarvitaan lainmuutos. Piirikokouksen kannanotossa vaaditaan maan hallitukselta aktiivista roolia ongelman korjaamiseksi:

– Asiaan puuttumattomuus tarkoittaa hiljaista hyväksymistä ja kahden kerroksen työmarkkinoiden muodostumisen edistämistä sekä työntekijöiden oikeuksien heikentämistä, todetaan kannanotossa.

Lue lisää piirikokouksesta Vasemmalta Kaistalta
Hyötynen jatkaa piirin puheenjohtajana
Sairaanhoitopiiriä ei saa pilkkoa

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *