Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.11.2013 klo 10:28

Werstas on avoin kaikelle

Museonjohtaja Kalle Kallio haluaa tuoda näyttelyissä esille myös vaiettuja teemoja. Seuraava näyttely kertoo kuurojen tarinaa. – Heidän historiaansa ei paljoa ole esitelty. Kuurojen menneissä vuosissa on vaikeitakin puolia, Kallio kertoo.
Museonjohtaja Kalle Kallio haluaa tuoda näyttelyissä esille myös vaiettuja teemoja. Seuraava näyttely kertoo kuurojen tarinaa. – Heidän historiaansa ei paljoa ole esitelty. Kuurojen menneissä vuosissa on vaikeitakin puolia, Kallio kertoo.

 

Teksti: ANNI TOLONEN,  Kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN

Lenin-museo liittyy osaksi 20-vuotiasta Työväenmuseo Werstasta

Kipeitä ja vaiettujakin aiheita näyttelyissään esittelevä Työväenmuseo Werstas juhlii nyt 20-vuotissyntymäpäiviä. Perjantaina juhlaseminaarissa puhunut  Paavo Arhinmäki korostaa Werstaan asemaa suomalaisen työväenkulttuurin säilyttäjänä. Ministerin mukaan Werstas luo Suomen taidemaailmaan moniarvoisuutta. Ilman työväenhistorian vaalimista yhteiskunnallista tasa-arvoa olisi mahdotonta saavuttaa.

– Suomi on luokkayhteiskunta, jossa kulttuurikin yritetään antaa vain yksien nautittavaksi. Kyllä raksamiehenkin pitää saada käydä oopperassa, ja professorin kuunnella iskelmää. Kulttuuri on kaikkien oikeus, Arhinmäki sanoo.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Werstaan kävijämäärät ovat nousseet suuresti. Koululaisiakin museossa käy nyt kymmenkertaisesti enemmän kuin alkuvuosina. Työväenmuseo koettaa houkutella etenkin ammattiin opiskelevia luokseen. Museonjohtaja Kalle Kallion mielestä nimenomaan työväenmuseon tehtävä on tarjota ammattikoululaisille nähtävää.
– Jos me emme huomioi heitä, kuka sitten, Kallio pohtii.

Kallion mukaan Werstaan ainutlaatuisuus piilee juuri sen maksuttomuudessa. Koska museo on kävijöille ilmainen, museo uskaltaa tuoda esille sellaisia aiheita, joihin muut eivät tarttuisi. Kun lipputulot eivät ratkaise, kävijämääriä ei tarvitse erikseen miettiä. Muun muassa vähemmistöasiat pääsevät Werstaalla esille tästä syystä. Esimerkiksi viime kesänä museon päänäyttely kertoi seksuaalivähemmistöjen historiasta. Näyttely oli poikkeuksellisen laaja kokonaisuus ja sai valtakunnallisestikin paljon huomiota ja kiitosta.

Werstas laajenee ensi vuonna entisestään, kun Lenin-museo muuttuu sen osaksi. Museo pysyy edelleen vanhalla paikallaan Hämeenpuistossa, mutta se uudistuu täysin.
– Werstaan kokoisella museolla on aivan erisuuruiset välineet ja budjetti uudistamiseen. Koetamme päivittää Lenin-museon vauhdilla, Kallio kertoo. Lenin-museon pysyvä, alkuperäinen näyttely tallennetaan historiallisena dokumenttina täysin.
– Vaikka aika on ajanut näyttelyn ohi, se on hieno ajankuva.

Arhinmäen vierailusta lisää Vasemmalla Kaistalla:

TAMKin kuvataiteen lakkautus lyhytnäköistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *